Select Page

Jututaja noored läbisid sisuka suhtlemiskoolituse

Eile tähistati rahvusvahelist eakate päeva ja meie toredad jututajad käisid suhtlemiskoolitusel. Eks ikka selleks, et eakatega veelgi paremini, oskuslikumalt ja empaatilisemalt suhelda. Koolituse viis läbi Elina Kivinukk (MTÜ Peaasi).

Koolitusel oli juttu sellest, kas ja kuidas vestluses pinnapealsest sügavamale minna. Samuti sellest, milliste väljenditega oma vestluskaaslast toetada, julgustada, ja miks seda tegema peaks, näiteks: “Ma võtan sind sellisena, nagu sa oled”, “Sina ja su lugu on olulised”, “Ma austan sind”, “Mul on sinu jaoks aega ja energiat”, “Soovin sinu vaatenurka mõista”, “Sul on tarkust ja jõudu toime tulla”, “Räägi veel…”. On tõestatud, et olukorras, kus inimene tajub, et tema aitaja või vestluspartner usub, et tal on muutuseks jõudu, saab ta selle muutusega paremini hakkama.

Samuti arutati pingeliste ja ebameelidvate vestluste pidamist. Keerulised vestlused sujuvad paremini, kui meeles pidada, et inimese esmaseid vajadusi on olla kuuldud ja mõistetud. Tasub ka mõelda sellele, et:

  • Osapoolte vaatenurk ja arusaam sellest, mis toimus, on enamasti erinevad.
  • Hea on märgata ja tunnistada oma tundeid.
  • Pingelised vestlused esitavad väljakutse meie identiteedile: mida see pingeolukord nende endi kohta ütleb; kas ollakse piisavalt pädev, hea, väärtuslik.

Üks asjalik laupäev sai taas üheskoos mööda saadetud ja tervitame eilse päeva puhul tagantjärgi ka kõiki eakaid! Kui sinagi soovid jututajat endale või oma eakale lähedasele, võta meiega ühendust: jututaja.ee/soovid-jututajat/