Select Page

AKTIIVSED ORGANISATSIOONID KOOS VILJANDI LINNAGA PANEVAD NOORED JA EAKAD OMAVAHEL SUHTLEMA

MTÜ Jututaja eestvedamisel hakkavad Viljandi Hoolekandekeskuse ja Viljandi Päevakeskuse sotsiaalteenustel olevad vanemaealised kohtuma noortega nii Viljandi Gümnaasiumist, Viljandi Kultuuriakadeemiast, Tarvastu Gümnaasiumist kui ka mujalt selleks, et vähendada eakate üksildust.

Kohtumiste eesmärk on vähendada nii hooldekodus kui ka Viljandi linnas elavate eakate sotsiaalset isolatsiooni ja üksildust ning lähendada põlvkondi. Selleks suhtlevad noored eakatega üks-ühele silmast silma kohtudes, grupikohtumistel ja piirangute korral ka telefoni ning arvuti teel.

MTÜ Jututaja asutaja Mari-Liis Sööt sõnas, et selline koostöö on hea näide sellest, kuidas linna, hoolekandeasutuste ning vabaühenduste sünergia on loomas midagi väga tähenduslikku. “Viljandi linn, kes on seni tuntud Eesti folkmuusika pealinnana, on nüüd astunud julge sammu ja pannud õla alla uuenduslikule algatusele maakonnas ning võiks tulevikus vabalt välja teenida ka jututamispealinna tiitli,” nentis Sööt.

Viljandi abilinnapea Janika Gedvil ütles, et jagatud elukogemus on kindlasti noortele rikastav. “On hea meel, et kui tänases ajas, kus põlvkondade vaheline side on tihtipeale habras, leidub suur hulk noori, kes soovivad hea meelega eaka inimesega aega veeta, vestelda ja kuulata. Usun, et eakatest klientidest saavad noortele eakad sõbrad. Jagatud noore kaaslase eluenergia on vanemaealistele ilmselgelt vaimu kosutav. Loodan, et jututajad on tulnud, et jääda meie vanemaealiste ellu,” lausus Gevdil.

Toimunud on juba ka esimesed jututamised. Kultuuriakadeemias pärimusmuusikat tudeeriv Villem Kreem on telefoni teel suhelnud ühe kohaliku prouaga. “Kogemus on igati positiivne,” tõdes noormees. “Jutt jookseb ludinal ja meil on, millest rääkida. On põnev kuulata juttu teisest ajast ja erinevast elust ning siiski leida omavahelisi ühisjooni.”

Viljandi linna ja Jututaja koostöösse on haaratud ka teisi partnereid, kellega koos korraldatakse noortele erineva sisuga koolitusi ja organiseeritakse eakatega jututamisi. Jututaja, Viljandi Hoolekandekeskuse, Viljandi Päevakeskuse ja koolide ühistegevuses loodetakse hoogustada eakate sotsiaalset aktiivsust ning vähendada üksildustunnet. Noortele pakutakse mõtestatud ja tähendusrikast tegevust ning tugevdatakse sidet erinevate põlvkondade vahel.

Koostöö saab teoks tänu Viljandi linna toetusele ja kestab 2021. aasta lõpuni. Partneritena löövad kaasa Viljandimaa Hoolekandekeskus, Viljandi Gümnaasium, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Tarvastu Gümnaasium, MTÜ Liikumises, Koidukuma OÜ ehk Rohelise Maja Pood ja Kohvik, Kristiina Martinson FIE.

MTÜ Jututaja pakub üle Eesti kodudes ja hooldekodudes elavatele end üksildasena tundvatele eakatele noori seltsilisi ehk jututajaid, kellega koos aega veeta: vestelda, lugeda, muusikat kuulata, kirjutada, mälestusi jagada ja palju muud, mis rõõmu valmistab.