AASTA JUTUTAJA IRIS: SEL AASTAL OLGE TEISTE INIMESTEGA KONTAKTIS!

2020. aasta jututajaks valisid nii meie noored jututajad kui ka Jututaja meeskonna liikmed Iris Trussi. Iris (16) on jututamisega tegelenud 2020. aasta kevadest ja tema sõnul teeb ta seda sellepärast, et see tekitab ainult kõige paremaid emotsioone. Uurisime Iriselt, kuidas ta oma vanavanematega aega veedab ja millised on tema soovid alanud aastaks.
Kui tihti Sa enda vanavanemaid näed ning kuidas Sa tavaliselt nendega aega veedad?
Praegu on kahjuks pandeemia, mistõttu ma pole oma vanaemaga mitu kuud kokku saanud. Aga me helistame sageli. Meie perel on ühine grupp sotsiaalmeedias, kuhu saadame oma igapäevastest tegemistest pilte, see on väga tore olnud. Olen vanaemaga üpriski lähedane, enne koroonat veetsime väga palju aega koos igasugu asju tehes – kõige tavalisem oli see, et läksime vanalinna, jalutasime, käisime kohvikutes ja ajasime juttu. Talle väga meeldivad hobused, ta oli kunagi tallinaine, seega oleme käinud Saku Suurhallis hobuste võistlusi vaatamas. Ja mõnikord läksin lihtsalt maale vanaema juurde, et linnast puhata.

Miks Sa jututad?
Põhjus, miks ma jututan, on võib-olla natuke isekas. Ma teen seda selle tunde pärast, mis see mulle annab. Käisime suvel õega Pihlakodus [eakate kodu] grupikohtumistel ja tulin sealt ära kõige siiramate emotsioonidega. Isegi kui oled pidanud kohtumise jaoks tööd tegema ja end ette valmistama, siis sealt lahkudes sa ei mõtle sellele. Sa oled lihtsalt õnnelik, et seda tegid. Lisaks õpetab see suhtlema erinevate inimestega ja laiendab silmaringi, sest õpid tundma aega, mida sa ei oskaks isegi ette kujutada.

Kindlasti oled eakatelt saanud ka mõne tarkusetera. Kas jagaksid meiega enda, ja ehk laiemalt noorte jaoks kõige väärtuslikumat?
Kõige südamelähedasema tarkusetera olen saanud enda vanaemalt. Eestlastele, nii noortele kui vanadele, on omane see, et me sageli vingume ilma pärast. Minu vanaema ütleb selle peale, et tema ei kurvasta üldse, kui ta aknast välja vaatab, sest tal on suvi südames ja ta teab, et varsti tuleb suvi! See näitab, et kõik on perspektiivis kinni – olgu olukord positiivne või negatiivne, see sõltub sellest, kuidas sa seda vaatad.

Milline on Sinu uue aasta soov omavanustele noortele, ja eakatele?
Ma soovitaksin ja sooviksin olla sel aastal kontaktis teiste inimestega. Kui ei saa sõpradega kokku saada, siis tehke Zoome; kui ei saa eakatega kohtuda, siis helistage. Kasvõi lühike kõne tekitab tunde, et sa pole üksinda. Ka eakatele soovitan seda, et nad helistaksid oma lähedastele ja noortele.