Select Page

KES ON JUTUTAJA JA KUIDAS JUTUTAJAKS SAADA?

Kes on jututaja? Kas ja millised erilised omadused peavad jutuajal olema? Milline jututaja on hea jututaja? Kuidas jututajaks saadakse? 

KES ON JUTUTAJA?

MINA OLEN JUTUTAJA: Triin ja Jüri.

Jututaja on tragi noor, enamasti on ta keskkooliealine tavaline teismeline tüdruk või poiss. Muidugi –  jututaja noor on eriline, sest ta naudib ajaveetmist vanemaealise inimesega, kelle elus on puudu seltskonnast. Puudu on kellestki, kel oleks aega kuulata, rääkida, jagada – mälestusi, kogemusi, tarkusi. Kellega vestelda ka igapäevaelust, saada rohkem teada noorte elust ja tegemistest, huvidest ja oskustest, rõõmudest ja muredest ning anda nõu oma elu jooksul kogutud tarkuse najal. Kui kriisiaeg saab läbi ja saame jälle vahetult suhelda, siis muidugi lähevad jututaja ja eakas koos jalutama, mängivad koos malet, loevad raamatut, käivad poes ja kohvikus, teevad ja kuulavad muusikat, lendavad kuumaõhupalliga, teevad langevarjuhüppeid, ronivad puu otsa, ……

MILLISED OMADUSED PEAVAD HEAL JUTUTAJAL OLEMA?

MINA OLEN JUTUTAJA: Ester

Jututaja on ühest küljest täiesti tavaline noor, kuid on mõned omadused, milleta jututaja hästi läbi ei saa  – väga hea kuulamisoskus, uudishimu, kannatlikkus, rõõmus meel ning suhtlemishuvi. Jututaja on kindlasti äärmiselt usaldusväärne.

KUIDAS JUTUTAJAKS SAADA?

Kõik meie noored jututajad läbivad põhjaliku valikuprotsessi koos intervjuu ning juhtumite lahendamisega. Sõlmime omavahel lepingud, kus olulisel kohal on usaldusväärsus ja ausus. Noored läbivad ka põhjaliku koolituse, mille sisuks on esmaabivõtted, empaatiline suhtlemine, vaimse tervise häired ja muu sarnane, millega jututaja oma töös kokku puutub või kokku puutuda võib.

Kohtume jututajatega regulaarselt, et jagada jututamiskogemusi, mille kaudu õpime ja oleme aina paremad jututajad. Kõikidele noortele on jututaja-amet osalise ajaga tasustatud töö. Alla 16-aastastel noortel on töötamiseks lapsevanema kirjalik nõusolek.

Kui Sa oled 15-20 aastane noor või ka veidi vanem, ning tunned, et eaka inimesega aegajalt sisukalt aega veeta (kriisiajal muidugi telefoni teel) on just see, mis Sulle huvi pakub, siis Võta ühendust telefonil 568 30646 või saada meile enda kontaktid ning me võtame Sinuga ise ühendust!

Kokkuvõttes on jututaja heategija – jututajale meeldib teha head, sest ta teab, et kõik hea, nagu ka halb, tuleb kord tagasi.